Wilt u ons helpen om de vissendatabase van Brakwater completer en mooier te maken,
en u heeft informatie enof foto's die we mogen gebruiken.
Dan mag u ons altijd mailen. (klik hier)
 
       © 2021 Copyright Aquagids.                 | Disclaimer | Contact |
Brakwatervissen













-------- Het maken van brakwater

Het maken van brakwater is geen moeilijke opgave maar wel een zeer
nauwkeurig werkje, de bewerking staan hieronder vermeld.
..
     
..
Hoe maak ik vers brakwater ?
Je neemt het aantal liter osmosewater wat je nodig heb
om je brakwater te kunnen verversen.
Afhankelijk van je inhoud en bezetting 20% per twee weken
Je laat het osmosewater op temeratuur komen door een goede
geschikte termostaat er in te hangen en aan te zetten.
Let op dat je het water laat circuleren ( een pompje er in zetten)
Als het water de juiste temperatuur heeft, het zeezout volgens de
beschrijving van de fabrikant toevoegen.
Na het volgen van de procedure het brakwater op het zoutgehalte
controleren, en je kan water gaan verversen.
..
     

De moeilijksheidsgraad zit in de nauwkeurigheid.
Je moet het zout toevoegen op de manier dat de zoutfabrikant aangeeft.
Vaak houdt dat in bij een bepaalde temperatuur en een bepaalde tijd voor het waterverversen
als voorbeeld :
Zouttype 1 moet minimaal 24 uur rijpen voor het gebruikt kan worden.
Zouttype 2 moet je kort voor dat je gaat verversen mengen tussen de 30 en 120 minuten.
Verder is het een secuur werk om de juiste hoeveelheid zout toe te voegen,
Teveel zout is een te hoog zoutgehalte en te weinig zout is een te laag zoutgehalte.
De gebruikershoeveelheid wordt vaak door de zoutfabrikant aangegeven
..
     
..
Een voorbeeld van de hoeveelheid zout dat toegevoegd moet
worden om de volgende zoutgehalte te kunnen meten.

Lichtbrakwater     
  1.001 tot 1.008
middel brakwater
     1.008 tot 1.015
zwaar brakwater 
   1.015 tot 1.021
Zeewater              
    1.021 tot 1.030
..
   
                         
..
Zout gehalte
1,000
1,001
1,002
1,003
1,004
1,005
1,006
1,007
1,008
..
..
Aantal gram per 10 liter
0     gram
35   gram
49   gram
62   gram
75   gram
90   gram
103 gram
115 gram
129 gram
..
  
Zout gehalte
1,009
1,010
1,011
1,012
1,013
1,014
1,015
..
Aantal gram per 10 liter
142  gram
155  gram
169  gram
183  gram
196  gram
208  gram
222  gram
                         
..
Zoutgehalte
1,015
1,016
1,017
1,018
1,019
1,020
1,021
..
  
Aantal gram per 10 liter
222  gram
235  gram
249  gram
262  gram
275  gram
289  gram
302  gram
                                                                            
     
..
Deze zouttoevoegings tabel is een indicatie het kan per zoutmerk varieren/afwijken.
voor de juiste hoeveelheid zout die per 10 liter osmosewater moet worden toegevoegd kan je het beste
contact opnemen met de zouffabrikant.
Dit kan rechtstreeks ( vaak moet dit in het engels of in de taal van de fabrikant)
of via uw leverancier ( winkelier)
..
     
..
Het meten van het zoutgehalte doen we met een zoutmeter
enkele type en namen
Zoutdobber - Aerometer - Dompellichaam - Densitometer
Hydro meter - Dompel zoutmeter
Refractometer -  Optische zoutmeter
Electronische zoutmeters - Digitale zoutmeters
..